Fertőzés

Mihez hasonlít a blogvilág? Hát például a vízvezeték-hálózathoz. Tételezzük fel, hogy valaki meg akarja óvni a vízfogyasztókat a fertőzésektől. A víz bonyolult hálózatban áramlik mindenfelé. Hová tegyünk fertőzés-érzékelőket, ha kevés pénzünk van, mégis a lehető legnagyobb biztonságra törekszünk?

A vezetékhálózaton víz áramlik, a blogvilágban pedig hírek, információk, vélemények vándorolnak. Itt hova helyezzünk el érzékelőket, ha tudni akarjuk, mi fertőzi éppen az agyakat? A Carnegie Mellon University kutatócsapata szerint a két probléma kellő magasságból szemlélve nagyon hasonló. A megoldáshoz ki is dolgoztak egy matematikai modellt, amit a két példa (vízvezeték és blogvilág) segítségével teszteltek. Ha a blogolvasás költségeit nem vesszük figyelembe, a javasolt algoritmus a nagy, befolyásos, többnyire politikai tárgyú blogokat hozza ki győztesekként: őket figyeld, rájuk irányítsd az érzékelőidet. Ha viszont a blogolvasás időigényét (azaz költségét) is bevonjuk a képbe, a politikai blogok háttérbe szorulnak, a helyüket az „összefoglaló” blogok veszik át, amelyek kicsit lejjebb vannak az áramlási vonalban.

Érdekes, de az algoritmusnak nyilván megvannak a maga korlátai, így például a gondolatok áramlásánál csak a linkeket tudja figyelembe venni, magával a tartalommal nem tud mit kezdeni. Ha nincs link, nála nincs gondolati fertőzés.                 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.