Felhőjáték

Év eleje van, a fogadalmak és jóslatok ideje. Azok közé tartozom, akik érdeklődéssel olvassák a prognózisokat, de csak kevéssé hisznek bennük. (Miben hiszek? A jó elméletekben: világos kategóriák, logikailag igazolt, a valóságban tesztelt oksági összefüggések…) Túl sok a bizonytalanság, túl sok a tévedés. Igazából azokat szeretem, akik ezt be is vallják, és jövőképük mellé odabiggyesztik: ahhoz, hogy megvalósuljon, a következőknek kell teljesülnie, az alábbiak a kockázati tényezők…

Jóslat, jövendölés, vízió sokféle van. Az ember jobban figyel azokra, amelyek érvanyagát erősnek, logikusnak érzi. Tulajdonképpen nem az az érdekes igazán, milyen lesz a világ egy adott szelete, hanem hogy miféle erők munkálkodnak ottan, mi a dolgok alakulásának logikája. Hol érzek, hol tapasztalok mostanában meggyőzőerőt és logikát? Hát például azoknál, akik az informatikai szolgáltatások közművesedésének felerősödését vetítik előre 2008-ra. A kulcsszavak: utility computing, web services, cloud computing, grid computing, server farms, on demand models, software as a service (SaaS), one-to-many stb.

Maga a jóslat régi: a hálózat lesz a számítógép. Nagy közmű, amihez buta vagy kevésbé buta terminálokkal csatlakozunk; ami kell, szolgáltatásként vesszük igénybe, majd használat alapján fizetünk, ha éppen fizetünk, és nem reklámokat nézegetünk a szolgáltatásért cserébe. Egyesek még az IBM Thomas Watsonjának szellemét is megidézik, aki az idők kezdetén úgy vélekedett, hogy a világnak nagyjából öt számítógépre lesz szüksége. Lehet, hogy nem is tévedett olyan nagyot, csak gép helyett „szerverfarmot” vagy éppenségel szerverfelhőt kellett volna mondania.

A vízió érdekes, de lássuk az érveket és az erőket. Ezekből is akad néhány. A teljesség igénye nélkül: (1) 2008 gazdálkodási szempontból nehéz év lesz, a vállalatok és egyéb intézmények költségtakarékos megoldásokat keresnek majd, óvatosak lesznek az egyszeri, kockázatos nagyberuházásokkal – az igénybevétel alapján fizetett szolgáltatások kecsegtető alternatívát jelenthetnek. (2) Erősödik a kínálati oldal. Néhány nagyon nagy cég különböző elnevezésekkel bár, de a „közmű” nevű lóra tesz. A múlt év legvégén (dec. 24.) a Business Week hosszú cikket közölt a Google cloud computing programjáról. Ebben a többi nagy versenyzőt is felsorolják. Minden név ismerős: Yahoo!, IBM, Microsoft, Amazon. A közműépítés a nagyok műfaja. A Google egyedül évi kétmilliárd dollárt nyom az adatközpontok fejlesztésébe. Az IBM (Blue Cloud) kísérleti „felhőt” ereszt fel a vietnámi kormánynak – milyen érdekes dolog ez, emberek! A Microsoft masszív adatközpontokat épít Illinoisban és Szibériában – nahát! Az Amazon aktív szolgáltatáseladó, szépen gyűjti a tapasztalatokat (Elastic Compute Cloud).

De menjünk tovább. (3) Az emberek a magánéletükben egyre jobban hozzászoknak a központi webes szolgáltatások használatához: társasági hálók, Google mail… (4) A hálózatos, globális és mobil vállalati és intézményi berendezkedéshez jól passzolnak a bárhonnan elérhető webes szolgáltatások. (5) Az IT vezetők megtanulják, megszokják és elfogadják a közmű-világ modelljét és szolgáltatásait. (6) A modell normái, szabványai, legjobb gyakorlatai fejlődnek, terjednek és izmosodnak. (7) Rémtörténetek, kudarcok, pálfordulások mindig akadnak, de a szolgáltatásokkal foglalkozó elégedettségi felmérések alapjában véve pozitív képet mutatnak. (8) A tőzsde kedvezően reagál, befektetésre érdemesnek találja a szolgáltató cégeket, az előfizetéses modell pénzáramlási szempontból tetszetős. (9) A „megosztott szolgáltatások” koncepciója és gazdasági logikája hétköznapi menedzsment-gyakorlattá vált sokféle tevékenységgel kapcsolatban.

Amúgy érdekes ez a „cloud” szó, az ember sok mindenre asszociálhat, ha éppen olyan kedve van.  Jelent felhőt, de jelent foltot, homályt, sötétséget, árnyékot is. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.