Felhő

A Microsoft egyre határozottabb lépést tesz a cloud computing irányába. Minden bizonnyal a redmontiakról érkező friss híreknek köszönhető, hogy egyre több írás jelenik meg a témáról, lásd például a friss The Economist mellékletét. A Financial Times-olvasom: az IDC szerint jelenleg az IT költségvetéséknek körülbelül négy százalékát fordítják a cloud computingot támogató üzleti alkalmazásokra, infrastruktúrára, szerverekre és tárolókra.

Sok érdekes kérdés van itt, soroljunk fel közülük néhányat:

(1) A cloud computing lenne az a bizonyos „next big thing”, ami újra lendületet ad az ITC iparnak?

(2) Milyen közgazdasági sajátosságokat mutat a cloud computing (tőkeigény, belépési korlátok, skálagazdaságosság, érvényesül-e valamiféle hálózati hatás, stb.)

(3) Mekkora a monopolizálódás veszélye, hány cég fogja uralni a „felhőt”?

(4) Milyen profitra számíthatnak a cloud computingban érdekelt vállalatok? Hogyan oszlik meg a nyereség a különböző szolgáltatók között?

(5) Hová települnek majd a nagy adatközpontok (tudjuk, hogy sok energia kell, száraz, hideg levegő, megfelelő személyzet, kapcsolati infrastruktúra, biztonság…)? Milyen hatással lesz a cloud computing a vállalati informatikai részlegekre és költségvetésekre?

(6) Milyen árazási és mérési rendszereket fognak használni a szolgáltatók?

(7) Mi lesz az adatbiztonsággal, tartani kell-e a „big brother” jelenségtől?

(8) Milyen sebességgel növekszik majd a „felhő”? Mekkora lesz a piaci részesedése?

(9) A jelenlegi gazdasági válság a racionalizálási-költségcsökkentési kényszeren keresztül elősegíti-e a cloud computing irányába való mozgást?

(10) Marad a cloud computing név, vagy kitalálnak valami jobbat? Jó szakdolgozati téma lett ez az egész, kíváncsi vagyok, ráharapnak-e a hallgatók.  

(11) Milyen stratégiát követnek az iparág jelenlegi vezető cégei?   

Jó szakdolgozati téma lett ez az egész, kíváncsi vagyok, ráharapnak-e a hallgatók.      

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.