Fekete

E héten szombaton indul az iskolában az outsourcingról szóló kurzusom. Mivel az elmúlt napokban még ki akartam tatarozni a diasorokat, elővettem a nemrég beszerzett The Black Book of Outsourcing-ot, hátha találok benne néhány hasznos dolgot. Találtam is, leginkább ellenőrző listákat, de amúgy különösebben nem voltam oda tőle.

Hogyan születhet egy ilyen könyv? A szerzői gyakorló emberek, tanácsadók. A fiókjuk nyilván tele van mindenféle papírral, dokumentummal, ábrával, diasorokkal, táblázatokkal, hosszabb-rövidebb cikkekkel, tanulmányokkal. Egy szép napon aztán úgy döntenek, hogy ki kellene adni ezt az egészet egy könyvben. Újraírni, szerkeszteni, összefésülni nincs se idejük, se kedvük. Kitalálnak valamilyen laza szerkezetet, kidolgoznak egy tartalomjegyzéket, aztán annak fejezetcímei mögé beöntik a mindenféle anyagokat. Az eredmény: egy részleteiben érdekes, de egészében meglehetősen lyukacsos, fésületlen, rendezetlen kötet. Bárhol kinyithatod, mindig az az érzésed, hogy ott éppen újra kezdődik, aztán hirtelen vége is van. Hosszú, hosszú táblázatok, listák vannak benne kiszervezhető tevékenységekről, szolgáltató cégekről, az utóbbiakat például hatvan oldalon sorolják valahol a könyv közepén. Kézikönyvnek mindenesetre jó.

A kurzushoz egyébként esettanulmányokat is kerestem, egyebek között az indiai szolgáltatókról, mivel nekik is szánunk egy fél napot. Rengeteget találtam.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.