Fehér

Dragomán György: A Fehér király. A könyv borítóján arany pecsét: magyar világsiker 28 nyelven. A fülszöveg szerint szerzője 1973-ban született Marosvásárhelyen, 1988 óta él Magyarországon. 1988 – ez nagyjából a romániai falurombolási terv időszaka. 1989-ben volt egy Grósz – Ceausescu találkozó, előtte vagy tíz évig a magyar és a román pártvezérek személyesen nem találkoztak. A Ceausescu-korszak utolsó hónapjai voltak ezek, nemsokára jött a temesvári felkelés, jött Bukarest, jött a furcsa kivégzés…

Mi történt tulajdonképpen? Felkelés, forralom, államcsíny? Bukaresti taxisofőrökkel jókat lehet erről beszélgetni, szavakkal és mutogatva, kilométeres, reménytelen dugókban üldögélve a város sugárútjain. Lapozgattam az 1994-ben megjelent vaskos képeskönyvet, A XX. század történetét. A nyolcvanas évek Romániájáról gyakorlatilag nem ír semmit.

Dragomán könyve egy gyerek szemével mutatja ezt a világot. Kora, a pontos évszám nem tudható, csak következtetni lehet rá: felsős vagy középiskolai tantárgyak, kamaszosan élénk érdeklődés a nők iránt… Saját kor ez vagy még korábbi? Mennyi benne a személyes tapasztalat, és mennyi a fantázia, a képzelet? Ez történt velem, ez történt másokkal, ez történhetett volna, ez szokott történni, ezt hallottam, így képzelem…? A figurák ismerősek, azt is mondhatnám, hogy ők a kor sematikus irodalmi és filmes figurái: az apa, aki aláírta és ezért elvitték, az anya, aki bátor, szókimondó és visszavár, a párttitkár nagypapa, aki meghasonlik, durva nevelőtanárok, félresiklott, félreállított korábbi hősök, kötelességüket megtett, de tovább nem kellő mórok, dőzsölő újgazdagok, a tömeg ösztönlényei, kallódó gyerekek stb. Ebben tulajdonképpen nem is lenne semmi érdekes.

Ami érdekes, az az erőteljes próza, a látomásos világ, a gyermeki tudaton átszűrt, a tapasztalatot és a képzeletet szétválaszthatatlanul összekeverő írói ábrázolásmód. Az egyes fejezetek novellaszerűek, saját lábukon is megállnak. Egy svunggal jó végigolvasni őket, figyelni, hogyan nő meg bennük a feszültség majd miként érkezik a feloldódás.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.