Fapados

Az ember legyen következetes. Fapados légitársasághoz fapados IT illik. Olvasom a Virgin Americáról befutó híreket. Olcsó linuxos szervereket használnak és sok nyitott forráskódú, házilag fejlesztett alkalmazást. Az utóbbiak közé tartozik például a honlapjuk is. Több mint tíz outsourcing-partnerrel dolgoznak. A „fapados IT” kifejezés persze nem hangzik valami jól, de van másik neve is: „lean-tech approach”.

Az összehasonlítások érdekesek. Az IBM becslése szerint (az információ a The Wall Street Journal augusztus 21-i számából származik) egy tipikus befutott légitársaság bevételeinek nagyjából 2,5-3%-át költi információs technológiára (ami több tízmillió dollárt is jelenthet), informatikai apparátusa pedig 600-1.200 emberből áll. A Virginnek ezzel szemben csak 15 saját alkalmazottja van, és évente kevesebb mint ötmilliót költenek technológiára. A cég IT főnöke szerint a költség a duplájára nőne, ha nem szabad forráskódú szoftvereket és olcsó eszközöket használnának.

A mai esős reggelen két kérdést tehetünk fel: (1) sikerül-e meggyőzni a világot arról, hogy ez így jó és biztonságos, a fel-felbukkanó hibák – elvesztett utas, megfúrt honlap – kiküszöbölhetők; (2) mennyire kényszeríti rá a verseny a többi légitársaságot hasonló fapados (pardon: lean) megoldások alkalmazására.

Amúgy holnap irány a Menta.              

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.