Eva

A félig angol, félig német származású Angela Lambert vaskos könyvet írt Hitler szeretőjéről, Eva Braunról. Könnyű és nehéz dolga volt egyszerre. Könnyű, mert a korról és annak történelmi szereplőiről rengeteget tudunk. Nehéz, mert magáról Eva Braunról meglepően keveset. Saját elmondása szerint 1929-ben találkozott először Hitlerrel. Egy fényképésznél (a vezér udvari fényképészénél) dolgozott akkor. Egy nap éppen felmászott a létrára, hogy levegyen valamit egy felső polcról, amikor belépett egy férfi, hosszú kabátban és különös bajusszal, és ő megérezte, hogy a lábát nézi.

Lambertet érdekli a lány története, de ugyanígy az is, miért pont ő kellett Hitlernek, miközben, ahogy a könyv leírja, ezrével, tízezrével kapott rajongó, gyakran direkt módon felajánlkozó leveleket nőktől. Aztán ami még keményebb kérdés: mit tudott Eva Braun arról, ami körülötte történik? Gyakorlatilag ott élt a náci vezérkar közvetlen közelében, a politikától azonban távol tartották, Hitler nyilvánosan először a bunkerben csókolta meg (ez A bukás című film nevezetes csókjelenete), és csak pár órával a vég előtt vette hivatalosan feleségül.

Lambert adatok és megbízható források hiányában számos ponton kénytelen analógiákra és a saját fantáziájára támaszkodni, amit, ahogy látom, egyes kritikusok rossz néven vesznek tőle. A könyv egyik érdekességét az adja, hogy viszonylag gyakran hivatkozik internetes forrásokra, köztük egy érdekes fényképgyűjteményre, amit egy amerikai úr tett fel a hálóra, katona apja a háborúban készített felvételeit mai képekkel társítva. Ilyen volt akkor valami, és ilyen ma – a különbség néha nagy, néha meglepően kicsi. Lambert időnként az is javasolja, hogy ha jobban érdekel valami vagy valaki, nézz utána a Wikipédiában. Elmondja, hogy Eva Braun szenvedélyes amatőr fotós és filmes volt, „magánemberként” talán arról álmodozott, hogy a moziiparban fog karriert csinálni. Nos, az általa, illetve a róla készített korabeli amatőr filmek számos darabja és részlete megtalálható a YouTube-on, különböző kiszerelésekben és tálalásokban.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.