És mégis mozog

Elolvastam a HVG múlt heti számában (június 14.) az Alex Davernnel készített interjút. A National Instruments alelnöke arról beszél, miért nem Debrecenben, hanem Ázsiában bővítik tovább a kapacitásaikat.

Pár napja egy multinacionális vállalat szolgáltató központjának vezetőivel beszélgettünk. A helyszín kiválasztása volt a téma: hova érdemes vinni egyes központosított tevékenységeket. Semmi sem végleges, vettem ki a szavaikból, a helyzet ugyanis folyamatosan változik. Ma az egyik ország vonzóbb, holnap a másik lesz. A mezőny átrendeződik. Így igaz.

Számomra a tavalyi év egyik legérdekesebb eseménye Vietnám előretörése volt a versenyképességi ranglistán. Most viszont az olvasom, hogy gazdaságuk helyzete rendkívül ingatag. Vezető tőzsdéjuk indexe idén 55%-kal esett vissza. Az infláció májusban elérte a 25%-ot, az alkalmazottak egyre hangosabban követelik a bérek emelését, a költségvetésre óriási súlyként nehezednek a növekvő energiaárak. Az exportvezérelt, energiafüggő, munkaintenzív gazdaság rendkívül sebezhető, a dong helyzete bizonytalan. A nagy minősítő szervezetek óvatosságra intenek.

Helyzetét tekintve Vietnám nincs egyedül. Rövidesen meglátjuk, mit kezdenek az ázsiai tigrisek az emelkedő olajárral és a csökkenő nyugati fogyasztással.            

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.