Értek hozzád

Domain knowledge. Életem vállalati korszakában tanultam meg ezt az angol kifejezést. Talán szakterületi tudásnak fordíthatnánk, de így is elég rondán hangzik.

Mit is jelent tulajdonképpen? Informatikus körökben nagyjából azt, hogy nem csak a szofvrehez és a hardverhez értek, hanem azt is tudom, hogy te az általam kínált, gondozott rendszert alkalmazást mire használod. Tudom, hogy ki vagy, mik a terveid, hogyan dolgozol, mi mozgatja nálad az üzletedet, stb. Értek hozzád.

Ha valaki pontosabban szeretné tudni, miért fontos a domain knowledge, elég egy pillanatra átülnie az asztal másik oldalára, vagyis a felhasználó térfelére. Milyen informatikussal állok szemben? Az egyik azt mondja: mondd meg nekem, hogy össze kell kötni az A és a B drótot, és én majd összekötöm. A másik: a múltkor azt mondtad nekem, hogy kössem össze az A és B drótot. Megtettem, de szerintem jót tenne neked, ha a C-t meg a D-t is összekötnénk. A két tudás és magatartásforma közötti különbség kisebb ügyeknél is óriási, órákban, forintokban mérhető.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.