Erőmű és minikohó

A sors úgy hozta, hogy most akadt a kezembe Nicholas Carr The End of Corporate Computing című cikke. A Sloan Management Review-ban tette közzé, az MIT lapjában, vagyis igen jó helyen. A cím önmagáért beszél. Carr ismét jósol, most éppen azt, hogy a vállalati informatikának rövidesen bealkonyul. Bealkonyul, de nem úgy, hogy a vállalatoknak nem lesz szükségük informatikára. Éppen ellenkezőleg: annyira fontos lesz, hogy nem akarják majd maguk csinálni.

Carr már korábban is mondott ilyeneket, és mint akkor, most is az elektromosság példájára hivatkozik. Volt idő, amikor a vállalatok maguk állítoták elő az áramot saját generátoraikkal, ha úgy tetszik minierőműveikkel. Aztán kiderült, hogy ez így nem jó. Áramot jobb nagy közművektől vásárolni. A vállalati áramtermelést kiszorították az igazi erőművek. Ami megmaradt, az a konnektor, a csatlakozó, amivel rá lehet kapcsolódni a szolgáltató hálózatára.

Pont ez fog történni az informatikával is – jövendöli Carr. A vállalatok most többségükben a “saját generátor” korszakát élik, vagyis saját rendszereiket építgetik jórészt saját embereikkel. Ennek vége lesz egyszer, és jön az informatikai közművek korszaka. Ami marad, az a konnektor: amire szükséged van, az informatikai erőművektől kapod.

Egyesek szerint Carr futóbolond. Mások szerint feltűnési viszketegségben szenvedő amatőr. Én szeretem, méghozzá több okból.

Először is azért, mert intelligensen provokál és elgondolkodtat, gondolkodni pedig kellemes dolog. Másodszor szeretem azért, mert jól ír: van stílusa, tud fogalmazni, és még az is fontos neki, hogy én megértsem, amit mond. Manapság ezt is meg kell becsülni.

Harmadszor, és ez talán a legfontosabb: értékelem a nézőpontját és az érvelését. A jövőn révedezve Carr nem a technikából indul ki, hanem viszonylag egyszerű közgazdasági törvényekből. Azt igyekszik bizonyítani, hogy az informatikai saját-generátor-modell nem hatékony (erre vonatkozóan konkrét számai is vannak), és ami nem hatékony, azt előbb-utóbb kiszorítja valami jobb. Ez bizony fontos érv egy olyan világban, ahol állandóan versenyképesnek kell maradni és csökkenteni kell a költségeket.

Fontos érv, de azért nem árt óvatosnak lenni vele. A technika fejlődése alaposan megváltoztathatja valami gazdaságoságát. Valaha azt hittük például, hogy acélt termelni csak óriási kohókban lehet hatékonyan. Aztán kiderült hogy nem egészen így áll a helyzet, a technika ugyanis ugrott egyet és divatba jöttek a minikohók (angolul a minimill-ek). Az biztos, hogy a gazdasági törvényeknek óriási szerepük van a fejlődés irányainak meghatározásában, a konkrét következményeik azonban már egyéb tényezők függvényében sokfélék lehetnek.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.