Ennyi

Film: Poligamy. A fő baja az, hogy nincs megírva, ami sok mai magyar vígjátéknál előfordul. Van egy alapötlet és az a hit, hogy a közönségnek elég, ha kedvenc sztárjait láthatja – mindegy neki, hogy miben. Néha ez tényleg elegendő, most viszont a közönséget tanulmányozva azt tapasztaltam, hogy nem.

A mozi társas műfaj, az ember együtt van a többiekkel, együtt lélegzik velük, hallja a mocorgásukat, a nevetésüket, a pattogatott kukorica ropogását, a kóláspohár mélyéről érkező szörcsögést. Hallja a sóhajokat, a visszatartott lélegzeteket, a felszabadult kilégzést egy-egy izgalmas jelenet után. Hallja a beszólásokat, az unott vagy izgatott sugdolózást. A teremnek kialakul a hangulata.  A Poligamy után csalódást éreztem a levegőben. Jó, megnéztük, láttuk családtagnak minősülő színész kedvenceinket, de alapjában véve át lettünk verve. A film nincs megcsinálva.

Pedig az alapötletben van spiritusz, és ez az András tulajdonképpen érdekes figura. Fiatal értelmiségi, aki barátságosan belecsodálkozik a világba, miközben alig ért belőle valamit, vagy nem is akar érteni. Van benne valami kedves közöny, valami halvérűség, valami általános érdektelenség. A munkájának semmi értelme (tévés szappanoperákat gyárt), de amúgy szemlátomást mindene megvan, különösebben nem hiányzik neki semmi. Langyos, de kellemes kapcsolatban él egy lánnyal, akinek viszont ketyeg a biológiai órája, gyereket szeretne, majd be is jelenti, hogy terhes, amivel alaposan megriasztja a komfortzónájából kizökkentett fiút. Ezzel megkezdődik az átváltozások sorozata is: a lány minden nap más nővé válik, Andrást mindig valaki más várja, miközben prózai és zenei formában különböző irodalmi utalások is elhangzanak, még Madách szelleme is megidéztetik egy egyetemi órán.

Mindez akár érdekes is lehetne, de az ötletek nincsenek kibontva, minden valahogy leáll, elpárolog, esetleg feláldoztatik valamilyen olcsóbb poén kedvéért. Lilla (Éva?) végül megszüli a gyereket, akivel az utolsó képek tanúsága szerint András jól elvan. Ennyi.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.