Előre, hátra

Az év elején egy vidéki vállalatnál jártam. Régi ismerősök, nagyjából tíz évvel ezelőtt találkoztunk először. Akkor éppen a szervezeti korlátaikat feszegették: egyszemélyes vállalkozásból hirtelen nagyra nőttek, funkcionális szervezetben dolgoztak, amit egyre nehezebb volt koordinálni. Mintha a Greiner-modellt láttam volna megelevenedni: a második fejlődési fázis válságának tipikus tüneteit mutatták (együttműködési nehézségek a funkciók között, erősödő funkcionális vakság, érdekeltségi problémák, agyonterhelt, frusztrált felsővezető).

Klasszikus megoldást javasoltam: lépjenek át a harmadik fázisba, vagyis szervezzenek üzletágakat, decentralizáljanak. Megfogadták a tanácsot, alaposan átszervezték a céget, és elég jól elvoltak az új formában jó tíz évig.

A válság most telibe trafálta a szektorukat és benne őket is, persze. A forgalmuk csökkent, sok embertől el kellett búcsúzniuk. Az üzletági szervezet fenntarthatatlanná vált. Léptek egyet hátra: visszatértek a funkcionális rendszerhez, összevonták a termelést, egységes értékesítési szervezetet hoztak létre, fontos döntéseket újból centralizáltak, stb.

Egyszerű visszalépésről lenne szó? A jelek szerint nem. A funkcionális rendszer egyelőre nem mutatja ugyanazokat a feszültségeket, mint a tíz évvel korábbi átalakulás előtt. Nem mutatja, pedig a mostani szervezet nagyobb, mint akkor volt. Nincs ebben semmi meglepő. A vezetők sokat tanultak, az információs rendszerük jóval korszerűbb, ráadásul a helyzet is ismerős, az emlékek még élnek. Ami akkor szűk ruhának tűnt, ma kényelmes viselet: azzá tette a tudás, a tapasztalat és a technika.

Ha újból beindulnak – minden esély meg van rá, a válságot mintaszerűen kezelik -, ismét számítani kell egy szervezeti váltásra. Valószínűleg ez is könnyebben fog menni, hiszen a terep ismerős lesz. Szervezési-vezetési kurzusokon sokszor tanítom a Greiner-modellt; mindig vitatkozunk egy kicsit azon, lehet-e visszafelé haladni benne. Most gazdagodtam egy érdekes példával.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.