Élet a szerkesztőségben

Mostanában gyakran érkeznek a gépembe cikkek, mert a debreceni Competitio-nál lapzártához közeledünk. Konzervatív módszerrel dolgozunk: a beérkezett írások bírálókhoz mennek ki, többnyire a szerkesztő bizottság tagjaihoz, akik véleményezik őket és javaslatot tesznek a közlésükre vagy az átdolgozásukra, ne adj’ isten a visszautasításukra.

A The Economist egyik cikke szerint e munkamódszer napjai meg vannak számlálva. A hagyományos folyóiratoknak és a hagyományos szerkesztési módszereknek bealkonyult. A tudományos munka egyre inkább kollektív alkotássá válik, az eredményeket pedig az internetre rakják ki, ahol a hozzáértők (?) véleményezhetik, kommentálhatják vagy bővíthetik őket.

Ez a jelenség kétségtelenül jól megfigyelhető – tessék csak megnézni a példányszámokat.. A távolabbi következményeken is el lehet gondolkodni. Ma a tudományos fokozatok megpályázóinak össze kell állltaniuk a hivatkozási listájukat, ami meglehetősen strapás feladat, különösen itthon, ahol sok folyóirat régi számait nem digitalizálták. Lehet, hogy a jövőben elegendő lesz a pályázó nevét két idézőjel között beírni a Google-ba és megnézni, hány találatot hoz ki rá.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.