Élboly

A Business Week június 27-i számát tartom a kezemben. Ebben közlik a Standard&Poor listáját Európa 350 vezető tőzsdei vállalatáról. Érdekes ez a többoldalas táblázat: sokat mond a világ, Európa és egyes iparágak állapotáról. A listára nem a méretek, hanem az eredmények alapján lehet felkerülni: egyrészt az elmúlt év teljesítménymutatóit nézik, másrészt az elmúlt három év történéseit. Ki mit produkált tavaly, és hogyan változtak a pozíciói – forgalom, nyereség, megtérülés, árfolyam meg ilyesmi.

A listát ceruzával a kezemben böngészem végig, strigulákat húzok a lap szélére, a szemem a távközlési és az információtechnológiai cégeket keresi. Nos, az első harminc között nem találok ilyet. A listát a bányászati, szállítási és olajvállalatok vezetik. Az első helyezett a BHP Billiton, egy ausztrál származású, de leginkább Európában jegyzett, a világ legkülönbözőbb pontjain termelő bányavállalat. 2004-ben az előző évhez képest 47%-kal növelte az értékesítését és 78%-kal a nyereségét. Bányászat, szállítás, olaj – a háttérben minden bizonnyal a Kína jelenség áll. Kína épül, az építés beruházásokat jelent, a beruházásokhoz pedig nyersanyagokra és energiára van szükség. Hogy ez a keresletbővülés meddig fog tartani, azt senki sem tudja pontosan, de tény, hogy sokan meggazdagodnak rajta a régi gazdaságból.

Szóval a vezető harminc között hiába keresek infokommunikációs céget. Anyag, energia, iparcikkek, bankok – ezeket az iparágakat találom az élen. Az első távkölési cég a 33. helyen bukkan fel, utána megint szünet, majd a 46. és 47. helyen ismét távközlési vállalatokat látok. Az a bizonyos 33. a francia Bouygues. A Svéd TeliaSonera a 47. Az 56. hely a Deutsche Telekomé, az adatai nagy ugrást mutatnak a nyereségben. Az első száz cég között 8 távközlési és 2 információtechnológiai van. A lista vezető IT cége a német SAP: övé a 90. hely, rögtön utána a spanyol Amadeus Global Travel következik. Mivel ez utóbbinak meglehetősen furcsa neve van az IT kategóriában, gyors konzultáció a Google keresőjével: igen az Amadeus IT cég, amely az utazási ipar vállalatainak dolgozik, számukra épít és működtet rendszereket.

De térjünk vissza az S&P 350-hez. A brit Sage Group a 101. hellyel büszkélkedhet. Újabb összesítés: a 101. és a 201. hely között 4 távközlési és ugyanennyi IT céget találok, az első 200-ban tehát összesen 12 távközlési és 6 IT vállalat van. A Nokiáé a 130. hely. A 201-350-es mezőnyben már töb IT cég akad, összesen 13. A francia Dassault Systems a 228., a brit ARM Holdings a 280., a Cap Gemini a 335.  Végső összesítés: 17 távközlési és 19 IT cég a vezető 350 között.

Az újság végére lapozok, hogy egy pillantást vessek az S&P Global 1200-as listájára. A legszebb tőzsdei teljesítményt a mögöttünk álló tizenkét hónapban az olajszektor produkálta. Nem csoda: az olajár a 60 dollárt ostromolja. A második és a harmadik helyen a közüzemek és a nyersanyagszállítók állnak. A távközlés 8,5%-os javulást mutat, az IT szektor -0,4%-os visszaesést.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.