Egy kis osztályharc

Hallom és olvasom, hogy minden törekvés ellenére Magyarországon nő a munkanélküliek száma. A pontos számról viták vannak, de több tízezer emberről van szó.

Hagy tegyek e mellé egy amerikai adatot. Az USA-ban a foglalkoztatottság növekedése 2004-ben közel 40%-kal maradt el attól a szinttől, ami a történelmi adatok alapján a recesszióból való kilábalás adott szakaszában normális lenne. Az órabérek pedig megragadtak a 2001. novemberi szinten – ekkor volt a recesszió mélypontja. „Jobless és wageless recovery” – mondják a közgazdászok. Fellendülés munkahelyteremtés és béremelés nélkül. Az okokról nincs egyetértés. Talán a kínai és indiai verseny a bűnös? Vagy a fejlődő technológia? Vagy a munkaadók és a munkavállalók alkupozíciójának megváltozása? Esetleg mindezek együtt?

A közgazdász Michael Mandel, a Business Week szakírója összerakott néhány számot. Képzeljük el az éves amerikai GDP-t úgy, mint egy nagy tortát – mondja. Ez a torta ma jóval nagyobb, mint mondjuk 1997-ben, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy ebben az időszakban évente átlagosan 3,3%-kal nőtt a munka termelékenysége (hála az információs technológiának?), míg az azt megelőző huszonöt évben csak évi másfél százalékkal. De ki mennyit kap ebből a tortából? Az alkalmazottak részesedése a 2000. évi 49%-ról mára kevesebb mint 46%-ra csökkent. Nem csoda, ha panaszkodnak, kifacsarva érzik magukat. A vállalati nyereség 8,5%-ot visz el a süteményből, ami nem rossz, de kevesebb az 1997-es 9,2%-nál.

Hát akkor kik a nyertesei a nagyobb tortának? Mandel szerint egyrészt a magánzók, az önfoglalkoztatók: az ő részesedésük határozottan megnőtt. A másik nyertes az egészségügyi magánbiztosítók köre. A vállalatok a pénzt nem bérekre, hanem az egészségügyre költik. Az alkalmazottak és a vállalati befektetők fájdalmain valamelyest enyhítettek Bush elnök adócsökkentési akciói. De mivel a deficit nagy, nem valószínű, hogy a kormányzati újabb engedményeket tenne. Meg ott van a fenyegető nyugdíjválság is. Ez viszont azt jelenti, hogy a tortán való marakodás mérgesedni fog.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.