Égni kezd

Tanácskozás egy vállalatnál. Egy grafikon ugrik be előttem a monitorra. Hoppá, de ismerős! Már láttam valami hasonlót. Meg is találtam a gépen: 2003-as ábra egy McKinsey-anyagból, a technológiai szektor (értsd: informatika és távközlés) bevétel- és költségadatait mutatja. A két görbe, lendületesen emelkedve, fej fej mellett halad egészen 2000-ig. Az ezredfordulón a bevételek növekedése leáll, 2001-ben már határozott csökkenés tapasztalható. A költségek megkésve reagálnak, kinyílik az olló, majd náluk is megkezdődik a csökkenés, nyilván a mindenféle visszavágások, elbocsátások, leépítések hatására.

Most ugyanezt a helyzetet látom a tanácsteremben, a legkritikusabb pillanatban: a bevételek már tetőznek, némi csökkenés is tapasztalható, a költségek viszont még nőnek. Veszteség még nincs, de ijesztően zsugorodik a nyereséghányad; ha nem történik semmi, a költségek görbéje „átfúrja” a bevételeket, fölé emelkedik, és akkor égni kezd a vagyon.

Mi ilyenkor a teendő? Az első lépés taktikai: a költségek növekedését meg kell állítani, a nyereségességet és a fizetőképességet meg kell őrizni. A második stratégiai: meg kell vizsgálni, mi okozza a problémát a bevételeknél, miért akadozik a motor. Ez nehéz feladat, mert az okok között minden bizonnyal ott van a jelenlegi „begyűrűző” általános gazdasági helyzet, de ott vannak a speciális iparági reakciók is, sőt, nyilván szerepe van a vállalat belső állapotának, működési rendjének, képességeinek, emberanyagának is.         

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.