Egészség

A múlt év novemberében írtam egy négy részből álló bejegyzéssorozatot minden idők legnagyobb egészségügyi informatikai projektjéről. A brit kormány akciójáról van szó, egy grandiózus vízió megvalósításáról, az egész ország egészségügyi információs rendszerének elektronizálásáról és integrálásáról: bárhonnan lehívható személyes és kezelési adatok, elektronikus receptek, digitális röntgentár, internetes bejelentkezési rendszer meg minden más, amit csak el lehet képzelni.

Mivel egy iskolai oktatási feladat miatt el kell olvasnom néhány anyagot a magyar egészségügy reformjáról, megkerestem ezt a bejegyzés-szappanoperát (lám, mire jó a blog!), és rákattintottam arra a linkre, amelyik a National Program for Information Technology honlapjára vezet. Lássuk, mi újság. A kirándulást nem bántam meg. Előtte, mint mondtam, némi időt magyar hivatalok honlapjainak böngészésével töltöttem anyagok után kutatva, így rögtön képet kaptam arról, milyen különbségek vannak a hazai és a brit tájékoztatási politika és gyakorlat között.

A legérdekesebb anyag, amit a briteknél találtam, egy idén áprilisban nyilvánosságra hozott parlamenti jelentés a projekt állapotáról, valamint az erre adott miniszteri válasz. A vaskos jelentés lényegében megismétli azokat a problémákat, amelyek már a múlt évben is kiolvashatók voltak a korábban publikált jelentésekből, újságcikkekből, szakértői és politikusi véleményekből, elszámolásokból: nem lehet pontosan tudni, hogy a gigantikus projektnek mi lesz a haszna és mennyibe fog kerülni, késés minden vonalon, nagy szállítók adták fel a harcot, a vezetőket úgy cserélik, mint más az inget, a gyakorló orvosok véleményét nem vették kellő mértékben figyelembe, stb.

Egy jellemző megállapítás, ami drámaian jellemzi a nagy állami informatikai projektek helyzetét: a projekt összköltségére vonatkozó becslések 6,2 és 20 milliárd font között mozognak. Ez bizony meglehetősen nagy különbség. Mindeközben persze jönnek a győzelmi jelentések is a már működő rendszereken lebonyolított ügyekről, a digitalizált dokumentumokról, az elektronizált kórházakról.

Ha már itt tartunk, és kellőképpen felhergeltük magunkat, érdemes elolvasni egy elemzést egy „kis” egészségügyi informatikai projektről is: arról, hogy milyen eredménnyel hasznosítják egyes japán kórházak a vonalkódos rendszerüket.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.