Edison’s company

Meghallgattam Jeff Immelt (a GE elnök-vezérigazgatójáról van szó) beszédét, amit a minap mondott el Detroitban. Szépen rímel az előző bejegyzésre, vagyis Michael Mandel gondolataira.

Immelt szerint az USA gazdasága az elmúlt években utat tévesztett. Illúzió volt azt hinni – mondja -, hogy a szolgáltatások és a fogyasztás fent tudják tartani a gazdaság versenyképességét. Amerikának rá kell találnia egy, a beruházások és az export által vezérelt új pályára. Helyre kell állítani a gyártási (manufacturing) szektor becsületét. Meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy a csúcstechnológiai külkereskedelmi mérleg deficites legyen. A gyártási szektor arány a GDP-n belül 10% alá esett; ezt vissza kell tornázni legalább a duplájára.

Most az a kérdés, meg lehet-e ezt csinálni valamilyen nagy elhatározással. Az amerikai cégek maguktól vitték ki a termelést az olcsó országokba. Azért vitték ki, mert ez kifizetődő volt nekik. Kérdés, hogy változik-e ez a helyzet. Feltételezem, hogy fordulatot inkább egyes célországok költségszintjének emelkedése hozhat, nem valamilyen állami gazdaságpolitika.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.