EDS és outsourcing

Szürke reggel. Levelező rendszer bekapcs. 27 levél érkezett. Az első kettő Viagrát kínál. Töröl. A harmadik szerint a bank jóváhagyta a jelzáloghitel-kérelmemet: csak klikkeljek rá az alábbi címre. Gyenge trükk, azonnal töröl. A negyedik viszont érdekes: hírlevél a Forbestől. Az EDS-ről szól: a vállalat vezetői szerint hamarosan szebb idők jönnek.

Az EDS-t Ross Perot alapította. Igen, az a Ross Perot, aki pár évvel ezelőtt az USA elnöki székét is megcélozta. (Clinton nyert.) Gyakorlatilag ők találták fel azt, amit ma modern outsourcingnak nevezünk.

Ha a vezetői szerint szebb napok jönnek, akkor az eddigiekkel nem lehettek igazán elégedettek. Tényleg így van: több forrásból ellenőrizhetjük, hogy 2003. és 2004. nehéz év volt a vállalat számára. Új vezérének azt kell bizonyítania, hogy a cég ismét képes a növekedésre.

Ez nem lesz könnyű. A kiszervezési piac nő, hatalmas üzletek köttetnek meg rajta, de éppen ezért sokakat vonz. Felül ott vannak az olyan nagyvadak, mint az IBM és az Accenture. Alulról lendületesen jönnek felfelé az indiaiak és más fogadóképes országok. Aki itt növekedni akar, annak le kell faragnia a költségeit, diverzifikálni kell, kiterjedt szövetségi rendszert kell működtetnie. A kockázat sem csekély, hiszen a sokéves, hatalmas összegű szerződéseken sokat lehet nyerni – de bukni is.

Érdekes ez a hírlevél. Kinyomtatom és a jövő héten odaadom egy vizsgájával elmaradt debreceni egyetemi hallgatónak: ebből kiindulva írjon házidolgozatot  “Versenystratégiák az outsourcing piacon” címmel.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.