E-verseny

Megérkezett az IVSZ-től “Az év internetes kereskedője” verseny közönségszavazásának eredménye. A lista 35 cég nevét tartalmazza, ők jelentik az élvonalat. Összesen közel hétezren szavaztak rájuk. Az élmezőny koncentrált, a lista elején szereplő hét-nyolc vállalkozás a szavazatok nagy részét elviszi.

Kíváncsi vagyok, milyen lesz egy ilyen lista úgy öt-hat év múlva. Úgy gondolom, az elkövetkező néhány évben lendületesen nőni fog az ithoni internetes áruforgalom, de az aránya messze nem fog olyan magasra emelkedni, mint mondjuk Amerikában – ezt az ország adottságai nem teszik lehetővé. A magam részéről elsősorban azt szorgalmaznám, hogy az e-kereskedelem segítségével a vállalkozások a nemzetközi piacokra próbáljanak kilépni. Ennek egyelőre nem sok jelét látom.

A másik, amit a jövőről gondolok: a mezőny koncentrált lesz nálunk is, vagyis néhány vállalkozás domináns szerepet fog játszani az egyes részpiacokon. A koncentráció jelei a fejlettebb e-piacokon is megmutatkoznak. A lakosság körében sokan felismerték már az elektronikus kereskedelem előnyeit , de minden hírcsatornából az árad, hogy sok a csaló és a bűnöző, a biztonságra vigyázni kell. Az óvatosság pedig arra int, hogy lehetőleg a kipróbált, megbízható nagyoktól kell vásárolni.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.