Drucker elment

E naplóba már bejegyeztem egyszer: múlt pénteken elhunyt Peter Drucker, a vezetéstudomány nagy öregje. Majdnem azt írtam, hogy “guruja”, de ezzel a szóval az ő esetében vigyázni kell: Drucker szerint az újságírók azért használják a “guru” szót, mert az, hogy “sarlatán”, túlságosan hosszú lenne.

Drucker meghalt, és most egymás után jelennek meg róla a visszaemlékezések. Bevallom, bár sok írását olvastam, az életével eddig nem sokat foglalkoztam. Most viszont a nekrológokból (a The Economist vagy három oldalt szentel neki, a Business Week a címlapon hozza a képét) sok érdekeset tudok meg róla. Bécsben született, itt a szomszédban, értelmiségi családban. Németországban járt egyetemre, ott is kezdett dolgozni, de mivel zsidó volt, hamar rájött, hogy ő és Hitler nem férhetnek meg egy országban. Kivándorolt hát Amerikába, és ott is élt élete végéig, hírnevéhez és teljesítményéhez képest szerényen. A halál álmában érte.

Druckert a vezetés érdekelte, a menedzsment, ami szerinte az a tudomány, ami az emberek hordájából szervezetet csinál és kihozza belőlük a teljesítményt. Egyebek között az ő nevéhez fűződik például a célok alapján való vezetés, az a módszer, ami most éppen a “balanced scorecard”-ban éli reneszánszát, és amit állítólag Bush elnök is használ. Ő beszélt először “tudásmunkásokról”, a tudás jelentőségéről, az ipari korszakot követő tudásalapú gazdaságról. Ő dolgozta ki és propagálta (a General Motorsnál szerzett tapasztalatai alapján) a decentralizált vállalatok modelljét. A nekrológokban sokat emlegetik a szociális érzékenységét: nem tartotta helyesnek például, hogy a vezetői fizetések minden határt túlszárnyalnak – úgy véle, a vezérigazgató jövedelme nem lehet több a legalacsonyabb fizetésű munkások bérének hússzorosánál. (Tessék megszorozni a magyar minimálbért hússzal.) A vezetésben a társadalmi felelősség híve volt.

Úgy tudom, hamarosan megjelenik az utolsó könyve, amit ő már nem láthatott. El fogjuk olvasni. Addig is, béke poraira.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.