Dezső

Pár napja egy Toshiba laptopot vásároltam. A laptop, mint műszaki termék, huszonkét éves. Elsőként a Toshiba rukkolt ki vele 1986-ban. Én több mint tizenöt éve vettem az elsőt, az nem Toshiba volt, sőt, márkajelzés sem volt rajta, ezért Dezsőnek kereszteltük el. Kétlemezes, ma is megvan, működőképes állapotban.

A Toshiba laptop története egyébként érdekes és tanulságos. Az ötlet, hogy hordozható gépet kellene csinálni, egy Tetsuya Mizoguchi nevű mérnök agyából pattant ki 1983-ban, egy amerikai tanulmányút után. Mizoguchi előterjesztette a terveit, a Toshiba vezetői pedig azt mondták rá határozottan, kétszer is: NEM!. Mentségükre szolgáljon, hogy a cég nemrég bukott meg az asztali gépeivel. Mizoguchi azonban makacs ember volt, alámerült, illegalitásba vonult, és néhány mérnökkel, távol a vezetéstől, lehetetlen körülmények között nekilátott a fejlesztésnek.

A történetírók arról is megemlékeznek, hogy egyszer, amikor mégegy alkatrészt be akart rakatni a prototípusba, a mérnökei tiltakoztak: nincs benne több hely. Mizoguchi erre felkapott egy kancsó vizet, beleöntötte az asztalon heverő gépbe (minden elektronika azonnal tönkrement benne), majd a hasára fordította, és rámutatott a néhány csepp kiömlő vízre: na látjátok, még pont ennyi hely van benne.

A vállalat vezetői körbeszaglászták a prototípust, és azt mondták: hááát…, de ne a hazai piacon. Mondták ezt abban a Japánban, ahol közismerten zsúfoltak az irodák, kicsik a lakások, és sokszor haza kell vinni a munkát, vagyis úgy kellene a laptop, mint egy falat kenyér. Mizoguchi erre megkereste a cég európai főnökét, majd az amerikait. Ők nyitottabbak voltak, a vén és az új kontinens pedig valósággal falta az újdonságot. Végül a japán piacon is zöldre állították a lámpát, ahol aztán a Toshiba kezdeti piaci részesedése megközelítette az ötven százalékot.

Fontos tanulság, amire a történészek felhívják a figyelmet: minél lejjebb van az újító a hierarchiában, annál radikálisabb lesz az innováció.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.