Dani

Móricz: Sárarany. Menetből olvastam el Az Isten háta mögött után. Az utószóból megtudtam, hogy az író az első változatot tűzbe vetette, mert nem tetszett sem Osvátnak, sem a saját feleségének, ezek így külön-külön talán még elmentek volna, de együtt már soknak bizonyultak.

Nem baj: az első változat aligha lehetett volna jobb a másodiknál, mert az gyakorlatilag tökéletes, elképesztően tökéletes. Egy mondatot se el belőle, egyet se hozzá. Így jó, pont így jó, nem lehetne jobb.

Ez a Turi Dani elképesztően komplikált ember. Komplikált az olvasónak, komplikált a körülötte-vele élő nőknek, komplikált a falunak, a kastélynak, komplikált saját magának. Úgy első ránézésére ma azt mondanánk rá: vállalkozó. Első generációs újgazdag, viszonylagosan persze. Már nem igazán paraszt, még nem polgár, még nem szegény, még nem gazdag, már nem rab, még nem szabad, már nem vad, még nem civilizált. Lebeg valahol, ide-oda pattan, hol erre, hol arra, maga sem érti miért, maga sem tudja, hova. Saját magát sem érti, saját magát sem tudja megfejteni, legfeljebb pillanatokra érzi úgy, hogy megértett, megtudott valamit magáról és a világról, de a következő másodpercben a kép darabjaira esik, jön helyette valami más, és ez így megy végig, egészen az utolsó pillanatig, sőt, az után is.

Azt is mondhatnánk, hogy Turi Dani nem egy ember, hanem legalább három lakozik benne, de inkább négy vagy öt, vagy még több, de ez így túl olcsó megfejtés lenne. Komplikált ember, aki a környezetében élőket is komplikálttá teszi, mert azoknak sokféleképpen kell viszonyulni hozzá, amitől ők is komplikálttá, összetetté, ellentmondásossá válnak. Erzsi, a felesége legalább annyira komplikált, mint maga Dani: szeret, gyűlöl, nem tud az urával élni, de he azt megtámadják, fúriaként kezdi védeni. El kellett jutnia Daninak a grófnőig? Ki volt ez a grófnő tulajdonképpen és mi történt vele? Ki ez a Bora, ez a paraszt-prostituált, aki kész magát is feláldozni?

Operába illő jelenetek sora, az ember szinte hallja az zenét. Ha élne még ez a műfaj, valaki biztos megpróbálkozna vele.                  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.