Csokoládékatona

Katona József Színház: A hős és a csokoládékatona. Nem a katona van csokoládéból: a katona szereti a csokoládét, ezért kapja a csokoládékatona nevet. Egy szép bolgár lánytól kapja, akihez egy éjszaka bemenekül, mert éppen üldözik. A bolgárok üldözik, ő ugyanis a szerbek oldalán harcol, profi svájci zsoldosként, feltehetően pénzért, bár erről nem esik szó. A lány elbújtatja és csokoládéval kínálja. A háború befejeződik, a katona visszajön…

A Csokoládékatona nem hibátlan darab, és tudomásom szerint nem is tartozik a leggyakrabban játszott Shaw vígjátékok közé. Én csak egyszer láttam, valamikor régen a Pesti Színházban, Darvas Ivánnal a címszerepben, Halász Jutka volt a szép bolgár lány. Úgy emlékszem, valami diplomáciai bonyodalom is keletkezett a bemutató előtt, talán a bolgárok tiltakoztak, de lehet, hogy ez csak pletyka volt.

A Pestiben könnyedén, franciásan játszották, itt most a Katonában kicsit furcsán, vegyesen, mintha nem tudták volna eldönteni, mi is legyen belőle. A legfurcsább benne a zene, ami hol gyakrabban, hol ritkábban szólal meg. Nem rossz zene, a dalszövegek se rosszak, mégis, nekem valahogy jobb lenne nélkülük, nem látom különösebb értelmét az egésznek. Kosturicás akarna lenni az előadás? Nem az. Musical? Pláne nem. Brechtes, songokkal? Ahhoz nem passzol Bernard Shaw szövege. Hát akkor?

Az első felvonás nem sikerült, a lovasroham elbeszélése valahogy nem jön át, a zenei megszakítások inkább idegesítőek, leállítják, kizökkentik a játékot. A mikrofonok ide-oda hurcolászása kifejezetten béna megoldás. Kizárt, hogy egy ekkora nézőteret ne lehessen beénekelni és bezenélni. Talán nyárra, szabad térre készült az egész, ott pedig kell a zene, a hangosítás? Lehet, bár még csak április van. Mindenesetre a második és a harmadik felvonás “hagyományosabb”, amit szerény megfigyelésem szerint a közönség örömmel nyugtáz. A zenei megszakítások nélkül szolid, polgári előadás lenne.

Tanulság? A lelkes hülyeséget legyőzi a szakszerűség, a profizmus. A szép bolgár lány a kopasz, hideg fejű, cinikus, racionális svájciba szeret bele. A nyalka balkáni őrnagy viszi a szobalányt. Az inas elengedi a szobalányt és boltot fog nyitni Szófiában. Talán ő jár majd a legjobban.       

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.