Csepp és tenger

Ebben a blogban sokszor foglalkoztam már az indiai informatikai szektor csodálatra méltó fejlődésével. Mindazonáltal legyünk óvatosak. Befutott róluk néhány friss adat és jövendölés. Most, év végén, nem árt a tisztánlátás.

Szóval: Indiának körülbelül egymilliárd lakosa van. Ennek az óriási tömegnek sürgősen szüksége lenne 200-300 millió munkahelyre. Az informatikai szektor mindezidáig 2,5 millió munkahelyet teremtett, és ez a szám 2015-ig 3,5 millióra nő majd. Csepp a tengerben. Összehasonlításképpen jelezzük: a textiliparnak 75 millió munkahelyet köszönhet az ország.

Az informatikai szektor részesedése az ország GDP-jéből mindössze 3,5%.

Indiában 2006-ban 5 millió személyi számítógépet adtak el; ugyanekkor 1,25 millió autó talált gazdára. Hányszor drágább egy autó egy PC-nél?

Az egészségügyi szektor várhatóan 6,1 millió munkahelyet teremt 2010-ig, az építőipar 9,9 milliót, a kiskereskedelem 9 milliót, a turizmus 19,6 milliót.

Az indiai IT iparban körülbelül száz olyan ember van, aki többet keres tízmillió rúpiánál. A többi iparágban összesen vagy kétezer a számuk. Az IT szektorban 1:18 a legkisebb és a legnagyobb bérek aránya; más iparágakban 1:30.

Na és min lehet mindezek alapján elgondolkodni? Hát például azon, hogy egy ilyen ország számára mennyire szimbolikus (úgy értem figyelemfelkeltő, márkanevet adó) és mennyire lényegi az IT szektor fejlődése. Vagy azon, hogy mit lát az IT szektorban egy politikus, aki szavazatokat gyűjt, tehát tömegekben gondolkodik. Meg azon, hogy milyen áttételes hatásai lehetnek az IT szektornak a többire. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.