Csehov

Színház: Csehov Ivanovja a Katonában. A Katonába mindig tutira megyek. Most is bejött, ez az egyik legjobbjuk, amit láttam.

Ha már Csehovnál tartunk, hadd mondjak el valami érdekeset. Azt eddig is tudtam, hogy Anton Csehov felesége, Olga Knipper híres színésznő volt a Sztanyiszlavszkij-iskolából. Nemrég azonban kezembe akadt Antony Beevor, neves történész (Sztálingrád, Berlin eleste – úgy tudom, mindkető megjelent magyarul is) új könyve egy másik családtagról, Olga Csehováról. Anton Csehovnak volt egy unokaöccse, Misa Csehov, és a Knipper családból származó Olga az ő felesége volt egy darabig. Csak egy darabig, mert aztán útjaik elváltak, az asszony a hitleri Németországban csinált filmes karriert, csak a háború után tért vissza Oroszországba, ahol még több mint harminc évig élt, ünnepelt emberként.

Hogy jött ez így össze? Hát ez máig rejtély. Az alapos Beevornak sem sikerült kiderítenie, ki is volt Olga valójában. Lehet, hogy orosz kém, aki a legfelsőbb német körök bizalmába férkőzött (Beevor könyvének címlapján, egy fényképen, a díszegyenruhás Hitler oldalán látható), de az is lehet, hogy csak egy jó, de politikailag üresfejű színésznő, aki mindig oda sodródott, ahol ünnepelték, és azt sem tudta, kikkel eszi éppen a kaviárt. Ezt aztán mind a németek, mind az oroszok ügyesen kihasználták egy legenda életre hívására. A PR mindkét oldalon tette a magáét. Az élet bonyolult.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.