Bulgária

Két szép tavaszi nap Bulgáriában, hivatalos ügyben. Volt egy találkozónk a Bulgarian Business Leaders Forum vezetőivel. Megkaptam tőlük az újságjuk áprilisi számát, ami lényegében két dologról szól: a vállalatok társadalmi felelősségéről és az informatikáról.

Rögtön a címlapon egy híradás a legfrissebb A.T. Kearney versenyképességi rangsorról. Bulgária a kilencedik a 2006. évi listán – írják -, ami nagyon szép eredmény, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy öreg kontinensünkről ők az egyetlenek, akik benne vannak az első tízben. A cikk szépen felsorolja, mit kell tenni a még jobb helyezésért:  csökkenteni az adókat, visszaszorítani a korrupciót, fejleszteni az oktatást… Csupa ismerős dolog.

Más cikkekben sok adatot találtam az e-Bulgária programról, az IT eszközök elterjedtségéről, a bolgár informatikai szektorról. A helyzet ellentmondásos, az írások szerzői ezt nem is tagadják. Az informatikának, az adat-intenzív szolgáltatásoknak elvileg nagyon fontos szerepe lenne az ország jövője szempontjából, az előrehaladás azonban meglehetősen nehézkes. Jelenleg a háztartások 23%-ában van PC, szemben az észtek (úgy látszik, itt is mindig őket emlegetik) 40%-ával. A fiatalabb korosztály 34%-a szörfölt az interneten az elmúlt évben, jelentsen a „szörfölés” bármit. A családok 17%-ának van hozzáférése az internethez.

A megkérdezett lakosok 37%-a az állítja, hogy neki nincs is szüksége az internetre. (Egy hazai konferencián hallottam nemrég az egyik előadó szájából a kérdést: ugyan mire kellene egy fáradt vasgyári munkásnak az internet?) Az elektronikus közigazgatás épül, de lassan. A lakosság 90%-a nem érdeklődik az elektronikus kereskedelem iránt, és különösebben nem is bízik az e-boltokban.

A végeredmény: Bulgária a 32. az európai „network readiness” rangsorban. Rossz ez így, állapítja meg a BBLF újságja: hogyan fogjuk így utolérni az észteket?   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.