Bologna

Kétszer is elolvastam Barakonyi Károly cikkét az Élet és Irodalom 2005. február 11-i számában. A pécsi professzor szerint nagy baj, hogy a hazai felsőoktatásban nagyon vontatottan halad előre a bolognai folyamat, vagyis az angolszász oktatási rendszerre való átállás.

Érdemes megigyelni, érvelésében Barakonyi hova teszi a hangsúlyt. Igazából nem azt tartja fontosnak, hogy az átállástól jobb lesz az oktatás. Erre is vannak érvei, de ezek gyengébbek, vitathatók. (Pl. mit bizonyít az, hogy az USA-ban sok a külföldi származású Nobel-díjas?) Ami a lényeg: az angolszász rendszer a biztosíték a kompatibilitásra, ami pedig alapvető feltétele a hallgatók szabad mozgásának. Szabadon mozgó, sokfelé megfordult, sok mindent látott végzettekre egyrészt szüksége van az országnak, másrészt külföldről érkező hallgatói utánpótlásra szüksége van a túlméretezett hazai felsőoktatási intézményeknek, hiszen a hazai iskolás generációk létszáma előre láthatóan csökken, vagyis nem lesz kit tanítani.

Nem az a kérdés tehát, jobb lesz-e a felsőoktatás minősége az angolszász rendszertől. Egyáltalán nem biztos, hogy jobb lesz. Azt is kimondhatjuk: lehet, hogy rosszabb lesz. Ha csak ettől jobb lenne, nem lenne annyi gyenge egyetem amerikában és Angliában. Egy sor erős érvet lehet felhozni az integrált, kreditrendszert sem alkalmazó oktatási rend mellett, és ezt az ÉS-ben korábban a témáról publikálók meg is teszik.

Itt nem az a fontos – mondja Barakonyi Károly cikke -, hogy a te terméked jobb-e a többiekénél. Hanem hogy kompatibilis-e a többiekével. Ha nem vagy kompatibilis, kimaradsz a globalizálódó oktatás vérkeringéséből.

Azt is látnunk kell, hogy az angolszász rendszerre való átállás csak a belépőjegy a nemzetközi oktatási piacra. Ezen a piacon a rendszer maga nem garantálja a versenyképességet. Ahhoz egy sor más feltételre is szükség van: jó és jól megfizetett tanárokra, kiváló infrastruktúrára, az angol nyelv használatára, meg még jó néhány dologra.

Az általános kompatibilitás azt is jelenti, hogy a vertikális felépítésű oktatási piac egyre inkább horizontálissá válik, annak minden következményével. Ha a hallgatói mobilitás valóban felélénkül, nem, vagy nem csak az egyes vertikális renszerek fognak versenyezni egymással, hanem a horizontális szintek szolgáltatói is. A helyzet felmérése, a teendők meghatározása stratégiai gondolkodást kíván, ebben a cikknek teljesen igaza van.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.