Bojtár

Más lepkét gyűjt vagy bélyeget, én pedig éppen outsourcing példákat, több okból is, amelyek remélhetőleg kiderültek már a korábbi bejegyzésekből. Az egyik oktatási diasoromra még régebben kimásoltam két táblázatot egy 2000. évi közös NASSCOMMcKinsey jelentésből. Az első a kiszervezési piac alsó, a második a felső szegmensét mutatja be. A másodikon van egy sor, ami a jogi szolgáltatásoké. A jelentés készítői szerint jogi távszolgáltatás 1998-ban gyakorlatilag nem létezett, 2010-re viszont beírtak egy kicsi forgalmi számot prognózisnak.

Most itt van erre is egy példa, a Business Week szeptember 18-i (nem baj, hogy ma még csak 15-e van) számában találtam. A DuPont amerikai óriásvállalat jogi feladatokat szervez ki Manilába, vagyis a Fülöp-szigetekre. A szolgáltató az OfficeTiger, akik a honlapjuk szerint „judgment-based business process outsourcing”-ot űznek, amit talán szakértői távszolgáltatásnak lehetne fordítani. A jogi munkához kétségtelenül felkészült emberek kellenek. A cikk szerint a DuPont hatalmas dokumentumtömeget nyom át Manilába biztosítási ügyekről, ahol az OfficeTiger emberei feldolgozzák őket döntéselőkészítési céllal, vagyis hozzáteszik a jogi esetekhez a „judgment”-et, saját szakértői ítéletüket. Mindezt az amerikai jogászi díjak feléért, ötödéért teszik, a munka nehézségétől függően.

Az egész eléggé favágó munkának látszik, ügyvédbojtári ténykedésnek, de minden így kezdődik. A DuPont egyrészt költségmegtakarítást remél ettől, másrészt a feldolgozási ciklusidő radikális lerövidülését.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.