Bogár

Újabb példány az outsourcing-bogárgyűjteményembe. A Business Weekben (március 24.) olvasom: az amerikai Blue Cross egészségbiztosító egyre több külföldi kórházzal köt szerződést. Hol vannak ezek? Hát például Indiában, Szingapúrban és Törökországban. Olcsó, Amerikánál jóval olcsóbb helyeken.

Itt egy kimutatás arról, mennyibe kerül egy bypass műtét dollárban: USA 130 ezer, Szingapúr 18,5 ezer, Thaiföld 11 ezer, India 10 ezer. Ez bizony nagy különbség, olyan nagy, hogy a biztosítónak megéri kifizetni az utazási költségeket, még a családtagoknak is.

Mi ez? Lényegében egészségügyi szolgáltatások offshore-outsourcingja, hogy szépen fejezzem ki magam. Az amerikai biztosítók most tanulják, és már meg is alakították a szövetségüket, a Medical Tourism Association-t. A kórházi hálózatban ott van például az indiai Apollo Hospitals Group három tagja. Vannak persze kockázatok is: egy műhibapernek például valószínűleg nehezebb a végére járni egy ilyen nemzetközi közegben. A kockázatokkal szemben viszont ott áll a költségmegtakarítás lehetősége. Márpedig a pénz nagy úr.

Amúgy mindenféle hírekből azt is ki tudom hámozni, hogy az egészségügyi intézmények hálózatosodása, korábbi hierarchikus kapcsolatok piacivá válása, egyes tevékenységek kiszervezése vagy kiszerveződése Magyarországon is megindult, méghozzá részben spontán, lappangó privatizáció keretében, és e folyamatban fontos szerepe van a technikai lehetőségek kihasználásának is. A fentebb leírt jelenség globális és lokális egyaránt lehet. Egyesek kicsiben gondolkodnak és cselekszenek, mások nagyban.

(Remélem, ezekre a hírekre felfigyel az a tanítványom is, aki az egészségturizmust és az egészségügyi intézmények internetes megjelenését választotta szakdolgozata témájául.)

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.