Blueprint

Újabb szép példányok az outsourcing-gyüjteményembe. Az egyik neve Cadforce Inc., egy nemrég szárnyat bontott kaliforniai cég. A honlapjukon van egy Why outsource menüpont is, és nem véletlenül: építészi, épülettervezési munkákat visznek ki Indiába. Otthon nagyjából negyven emberük van, a Föld másik oldalán pedig százötven, foglalkozásukra nézve építészek, informatikusok.

Egy átlagos, tíz-tizenöt éves gyakorlattal rendelkező amerikai építész évi 60 ezer dollárt keres; indiai kollegája körülbelül ennek a negyedét. A különbség nem akkora, mint a szoftverfejlesztőknél, de éppen elég ahhoz, hogy néhányan – köztük a Cadforce – megpróbálkozzanak az offshore outsourcing modellel. A technikai feltétel itt is a digitalizálás, ami az építészetben is rohamléptekkel halad előre. Az indiaiak egyelőre nagyrészt a kulimunkát végzik (vázlatok alapján gépbe rajzolnak, ajtókat  egyeztetnek stb.), de ki tudja mi lesz később, a szoftveriparban is így kezdődött. Az építészek ügyfelei egyre gyorsabb munkát, több alternatívát, gyors átdolgozásokat szeretnének, és persze mindezt olcsón – mindezek kedveznek az offshore megoldásoknak.

A szakmabeliek májusban konferenciát is rendeznek a témáról. Szponzor: a Satellier Új Delhiből, egy háromszáz fős tervezőiroda, amely már tucatnyi nagy amerikai cégnek dolgozik. Az American Institute of Architects és a Harvard Egyetem közös felméréséből nemrég az derült ki, hogy az amerikai tervezővállalatok ötöde már belekóstolt az offshore outsourcingba, további 30%-uk pedig éppen most gondolkodik róla. Az összforgalom egyelőre kicsi a teljes amerikai piachoz mérve, de ösztönzőkben, úgy látszik, nincs hiány.

Egyébként erről a témáról, vagyis a tervezési munka más, olcsó országokba való kiszervezéséről vagy két éve már olvastam egy cikket. Azért emlékszem rá, mert egy magyar tervezőt említettek példaként, talán még a fényképe is ott volt.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.