Bezzeg a finnek!

A The Economist február 12-i száma a laptól szokatlan terjedelmű cikket közöl a Nokiáról. A finn óriásnak a közelmúltban voltak megingásai, de most ismét felfelé kapaszkodik.

Másutt azt olvashatjuk, hogy az Európai Unióban ismét növekedési problémák vannak, leginkább a németeknél és az olaszoknál. A finneknek viszont jól megy, a versenyképesség tekintetében is ők állnak a slágerlista élén.

De mennyire függenek a finnek a Nokiától? Mennyire függ a finn informatikai szektor a Nokiától? A Daveri – Silva szerzőpárosnak van erről egy érdekes tanulmánya. Ebből az derül ki, hogy a “finn infokommunikációs csoda” elindításában kulcsfontosságú szerepe volt a Nokiának. Az ezredfordulón az informatikai szektor már vagy 4000 kis- és középvállalatból állt, ezekböl nagyjából 350 számított a Nokia első körös beszállítójának. A szektor termelékenységnövelő hatása más iparágakba is kisugárzott.

Ezek szerint a finn modell másolható. Csak kell hozzá egy papírgyár, amelyik úgy dönt, hogy ezentúl világklasszis mobiltelefonokat fog gyártani.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.