Béke poraira?

Meghalt a Web 2.0 – olvastam pár napja egy cikk címében a HVG honlapján. Tényleg halott lenne a Web 2.0? Kimúlt volna az a műfaj, amit most éppen művelek, hiszen a blogírás igazi, vérbeli webkettes valami? Érdeklodés hiányában lekapcsolták volna a társasági hálókat? A régi lexikonok győzelmi táncot járnának a Wikipedia füstölgő romjain? Felszökött volna az újságok példányszáma? Kivezették a Google-t a tőzsdéről? Mindez nem valószínű.

Mégis, a kijelentésben van valami igazság: a Web 2.0 bizonyos értelemben tényleg halott, bár én inkább azt mondanám: beérett. Véget ért az ifjúsága, lefoszlott róla kamaszos bája, de ebben nincs semmi különös, mással is megtörtént már, ez a dolgok rendje. Nagy csodák, nagy meglepetések már nem várhatók. Dolgos hétköznapok következnek. A láznak, ha volt egyáltalán, vége. (Mert azért valljuk be: az igazi internetes láz a kilencvenes években volt, ahhoz képest a Web 2.0 csak utórezgésnek tekinthető.)

Halálhíre ellenére a Web 2.0 él, köszöni szépen, jól van. Többféle formában él. Létezik, virágzik például a köpönyegéből kibújt amatőr internetes világ. Ma a hálóra kimenni, ott valamivel megjelenni, valamit kitenni rá nem sokkal bonyolultabb, mint papírt fűzni az írógépbe, pötyögni rá valamit, aztán kidobni az ablakon: olvassa, aki megtalálja. Még gyarapodnak a társasági hálók, bár nyilván sokan rájöttek már, hogy barátjuk nem attól lesz, ha bejelölik, és az sem különösebben izgalmas, hogy Kázmér ma kiflit reggelizett és éppen az Oktogon felé tart. Van tartalom, vannak szövegek, képek, filmek, a hagyományos médiumoknak van mitől tartaniuk, bár nem látom, hogy megszületett volna a YouTube Fellinije vagy a blogok Tolsztoja.

Az viszont biztos, hogy ha reggel savanyú a tej a szupermarketben, vagy X.Y. médiaszemélyiség nadrágtartót vásárol, az perceken belül kint lesz a hálón. Van hálós szakmai és politikai élet; nálunk, ahogy elnézem, főleg az utóbbi virágzik, ne firtassuk, hogy milyen minőségben és eredménnyel. A reklámosok hamar megtalálták az új közeget, a friss csatornát, rá is vetették magukat mindenféle kreatívval, és miért is ne tennék, amikor a háló lakói ingyen segítenek nekik.

Fontos dolgok ezek? Igen, azok, és a Web 2.0 életképességét jelzik. Vannak fontosabbak is? Szerintem igen, de azokat másfelé keresném: leginkább az innovációs modellek területén. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.