Behemót

Az elmúlt napok legérdekesebb eseménye az informatikai ipar szempontjából kétségtelenül a Microsoftot elmarasztaló uniós bírósági ítélet. Erőteljes szabályozói beavatkozás ez a gazdasági versenybe, amit nyilván sokan sokféleképpen fognak majd elemezni.

Miért sokféleképpen? Azért, mert a helyzet korántsem egyértelmű. Nem egyszerűen arról van szó, hogy na, a szabad verseny hívei végre elkapták a nagy monopolista behemótot, az fizetni fog (?), gazdagítva az Unió nekünk oly kedves pénztárát, bár valószínű, hogy sokan így látják a helyzetet. Más kérdéseket is fel lehet ugyanis vetni, például azt, hogy milyen természetű az informatikai iparban, illetve annak szoftveres szektorában az innováció és a verseny, mi használ neki, és mi árt.

Azt is láthatjuk, hogy az USA és az EU felfogása e kérdésekről nincs szinkronban, meg azt is, hogy a monopóliumellenes törekvések zászlaja alatt született döntések enyhén szólva nem következetesek. Amerikában például szétdarabolták az AT&T-t, de ugyanakkor hosszú éveken át eltűrték, hogy az informatikai nagyipar lényegében azonos legyen az állam által erősen támogatott IBM-mel – aki aztán szépen, az iparág fejlődési dinamikájából eredően elvesztette ezt a pozícióját.

Az egyik kérdés most is az, hogy megállnak-e az EU szabályozói Bill Gates cégénél, vagy jönnek a többiek, akikre egyébként maga a Microsoft is mutogat: ha ő igen, akkor én miért nem? (Bocsánat, hogyha kérdem… További részletek Korda Györgynél.) És itt főleg amerikai vállalatokról lehet szó, akik uralják az információtechnológiai versenymezőnyt. Figyeljünk például Nicolas Sarkozy pár napja elhangzott szavaira: „Nézzünk körül a világban, és tegyük fel magunknak a kérdést: lehetünk-e annyira naivak, hogy csak mi nem védjük a saját érdekeinket, amikor mindenki más azt teszi?” (Newsweek, 2007. szept. 10., 5. o.)

A Microsoft-történet egyébként nem 2004-ben kezdődött Európában (ekkor citálta törvény elé a céget az Unió versenyellenes magatartásért), hanem 1998-ban Amerikában, a böngészők (Explorer kontra Navigator) törvényszék elé vitt háborújával. Jómagam a Verseny az elektronikus üzletben című könyvben igyekeztem bemutatni az akkori, a mostaninál nem kevésbé ellentmondásos eseményeket, két esettanulmányban: az egyik a Microsoftról szólt, a másik a Netscape-ről.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.