Befőtt

A Prah a Radnóti Színházban. A szerző Spiró György, akit általában szívesen olvasok és nézek, bár néha az az érzésem, hogy aktuális témáját túl hamar vetette papírra, nem érlelte meg eléggé, várni kellet volna még egy kicsit, javítgatni, csiszolgatni, hagyni, hogy kiforrja magát, és akkor az egész valahogy természetesebbnek hatna, ki lehetne szűrni minden hatásvadászatot.

A Prah képlete egyszerű. Vegyünk két embert, egy férfit és egy nőt, akik a társadalom alsó rétegében élnek, nem legalul, de valahol lent, olyan helyen, ahol erősen kapaszkodni kell, ahonnan minden erőfeszítés ellenére nem lehet magasabbra jutni, legalábbis becsületes úton nem. Olyan helyen, ahol a havi nyolcvanezret meg lehet keresni, de nem könnyen, és ez a plafon, innen felfelé nincs tovább.

Tegyük ezt a házaspárt olyan helyzetbe, ahol szembe kell nézniük egész eddigi életükkel, nyomorúságos jelenükkel, sőt, a jövőjükkel is, méghozzá szélsőséges módon, rövid idő alatt, koncentráltan, sűrítetten. Legyen ez a helyzet egy rendkívüli véletlen: a férfi egy délután azzal állít haza, hogy ötöse van a lottón, a zsebében ott a szelvény, rajta pontosan a kihúzott számok. A nyeremény hatszázmillió.

Mi legyen most? Itt a lehetőség, most minden megváltozhatna: palotába lehetne költözni, luxuskocsin lehetne járni, be lehetne inteni a munkahelyi főnöknek, új fészket lehetne rakni, többet lehetne adni a fiókáknak. Lehetni lehetne, de érdemes-e? A Prah a bizalmatlanság drámája, a végtelen, mérhetetlen, mindent átható bizalmatlanságé. A bizalmatlanság alapja az élettapasztalat: eddig mindenki becsapott, átvert, kihasznált – most mitől lenne másként? A házaspár mérlegel, vitatkozik, elképzel minden helyzetet; mindenből az jön ki, hogy ezentúl is becsapnak, átvernek, kihasználnak majd, semmi sem lesz jobb, senkinek sem lehet hinni, senkiben sem lehet megbízni, nincs tehát értelme az egésznek. Megátkoznak mindent és mindenkit, és…

Mi lesz velük? Ellesznek, mint a befőtt, amiből bőven van a kis színpadon. Sötét darab, sötét gondolatokkal, amin a szereplők néha mulatságosan csavaros gondolatmenete sem változtat.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.