Bátor emberek

Egy 2003-ban készült tanulmány akadt a kezembe. A dr. Robert Cohen által vezetett kutatócsoport azt igyekszik benne bemutatni, milyen hatást fog gyakorolni 2010-ig Észak-Karolina gazdaságára a “grid computing” és a webes szolgáltatások terjedése.

A bevezetőben rögtön ott vannak a konkrét számok. Azt írják, ha a szélessávú hozzáférés kellő szintje biztosítva lesz, és lesz elegendő szakképzett információtechnológiai munkaerő, a régió gazdasági outputja 10,1 milliárd dollárral lesz nagyobb az egyébként várhatónál.  A foglalkoztatás tekintetében 31.700 munkahely megszűnésével lehet számolni, amit 55.700 új álláshely létesítése ellensúlyoz majd, vagyis a nettó nyereség 24.000 munkahely lesz.

Ez az optimizmus a munkahelyek tekintetében szívmelengető. Manapság inkább arról olvas az ember, hogy a technológiai fejlődés növekvő termelékenységet, több hozzáadott értéket, jobb minőséget hoz, de a foglalkoztatás tekintetében a helyzet nem rózsás. Davosban is valami ilyesmiről beszéltek néhányan a napokban.

Alan Greenspan, az amerikai jegybank nyugdíjba (tanácsadásba?) vonuló varázsló-elnöke egyébként így vélekedett a gazdasági előrejelzésekről:  “Technology projections are a precarious activity. History is strewn with the most erudite scientists of earlier ages proffering forecasts of technological developments, which, in retrospect, seem incomprehensible in their degree of inaccuracy.”

Mindenesetre jegyezzük be a naptárunkba 2010-re: Megnézni, mi van Észak-Karolinában!

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.