Báthory

Film: Báthory. Naná, hogy megnéztem. Az ötlet remek: nyúljunk vissza a történelem egy mozgalmas, ámde kevésbé ismert időszakához, egy forrongó, átalakuló világhoz, amikor még nem lehet tudni, ki kivel van, ki kaparintja meg a hatalmat. Vegyünk elő egy homályos történetet, amiről sokan hallottak, az igazságot viszont nehéz vagy szinte lehetetlen kideríteni. A főhős legyen egy gyönyörű nő, egy valóságos személy, egy híres család tagja, akit mindenféle szörnyű cselekedetekkel vádolnak. Rengeteg izgalmas figura, kavargó háttér, csaták, intrikák, gyilkosságok, nagy bukások és nagy szerencsék, gyönyörű tájak, vastag hótakaró, lángoló fáklyák, sejtemes folyosók.

Az eredmény vegyes, de nagyon óvatos lennék az ítélkezéssel. Sokszor láttam Várkonyi történelmi filmjeit, és ma is szívesen újranézem őket. Ugyanakkor nem tudom, mit szólna hozzájuk mondjuk egy izlandi halász vagy egy koreai állomásfőnök. Talán azt mondanák: a történetük zavaros, az alakok elnagyoltak és egysíkúak, a történelmi szemlélet gyermeteg. Nem vagyunk egyformák, más a viszonyunk az alkotásokhoz.

Milyen film a Báthory? A felvezetés nagyon hosszú, néhol kifejezetten unalmas. A forgatókönyv gyenge pont. A rendező a szemünkre igyekszik hatni, és nem az eszünkre. A tulajdonképpen cselekmény, az oknyomozás csak az utolsó harmadban indul meg, Thurzó és Báthory Erzsébet összecsapásával. A legjobb pillanatok azok, amikor megjelenik némi humor és irónia a két szerzetes alakjában, akik gyakorlatilag mindent feltalálnak, ami feltalálható. A képi megoldások, a figurák időnként a tévében délelőtt vetített mesefilmekre emlékeztetnek. A csatajelenetekben látszik, hogy az élőmunkát terhelő adóterhek a filmipart is sújtják: egy-két tucat jelmezes katona kergeti egymást ide-oda. (Várkonyinak tudomásom szerint könnyebb volt, neki egyszerűen kirendelték a néphadsereget.)

Túl sok a képi trükk, a hatásvadászat. Meg kellene vágni, karakteresebb figurákat kellene teremteni, lepucolni a cselekményt, jobban meg kellene mozgatni a néző agysejtjeit. Fel kellene vállalni, hogy ebben a történetben rengeteg spiritusz van, sok tanulság, működőképes ez költséges hollywoodi klisék nélkül is. 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.