Bánya 2

Még néhány szó a tegnapi KFKI IQSYS szakmai naphoz. Adatgyűjtés, adattisztítás, adattárház, adatbányászat, mindezek üzleti célokkal összhangban – ezek voltak a témák. Sorra hangzottak el a banki és a vállalati példák. Hagy tegyek most ezekhez még néhányat, azt érzékeltetendő, milyen tágak itt a határok és a lehetőségek.

Az adatbányászat egyik legfontosabb és leggyorsabban fejlődő területe a bioinformatika. A biológiai, genetikai, gyógyszeripari kutatások során hatalmas tömegű adat keletkezik, amelyekben adatbányászati eszközökkel is keresnek összefüggéseket, mintákat. A tempót jelentős részben az informatika fejlődése diktálja. Problémát jelent, hogy az adatokat és a feldolgozásukat szolgáló programokat nehéz megvédeni, ami üzleti szempontból nem kedvező.

Nagy egyetemek, amelyek esetenként emberek tucatjait használják adományok, támogatások felhajtására, adatbányászati eszközöket is bevetnek annak kiderítése érdekében, hogy volt hallgatóik közül kik a legígéretesebb potenciális adományozók.

Az adatbányászat eszközeit a terrorizmus elleni harcban is próbálják használni. Egy terrorista, mielőtt és miután tetteit elköveti, egy csomó nyomot hagy maga után, amelyek egyre nagyobb része elektronikusan rögzített: használja a hitelkártyáját, a telefonját, kocsit bérel, jegyeket vásárol, tanfolyamokra iratkozik be, honlapokat látogat, okmányokat igényel, ide-oda költözik, és így tovább. Vajon mik azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy valaki terrorcselekményre készül? Összerakható a potenciális terroristák profilja? Ez egy érdekes kérdés, arról nem is beszélve, hogy milyen jogi, személyiségvédelmi, adatbiztonsági és más hasonló problémák merülnek fel itt.

A példákat lehetne tovább is sorolni: olajkutatás, csillagászat… Elvileg minden szóba jöhet, ahol nagy tömegű, megbízható és tárolható adat keletkezik, és ahol van igény arra, hogy valaki valamilyen megfontolásból ezeket megkutassa, majd az eredményekkel kezdjen valamit.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.