Átrepülte

Márai Sándornak a múlt század húszas éveiben publikált, Az írástudó című kötetben összegyujtött újságcikkeit olvasom. Az író ekkor Párizsban élt, onnan küldte a tudósításait több hazai lapnak. Rendkívül vegyes témák sorakoznak ebben a gyűjteményben: egy politikai elemzést a művészvilág meztelen báljáról szóló tudósítás követ, utána egy falusi kováccsal folytatott beszélgetés jön, majd egy látogatás leírása Balzac egykori otthonában, amelynek egyik szobájából titkos folyosó nyílik: ezen át lépett meg a jeles író a hitelezői elől.

Több írás foglalkozik az Atlanti-óceán átrepülését célzó próbálkozásokkal. Egy francia pilótapáros sikeresen a levegőbe emelkedett és a nagy víz felé haladva eltűnt az emberek szeme elől. Másnap, egy álhír nyomán, győzelmi jelentések lepték el a francia sajtót. Egyes lapok még interjút is közöltek a New Yorkban landoló pilótákkal. Aztán kiderült, hogy a gép eltűnt, útközben minden bizonnyal a tengerbe veszett.

Az Amerikai Lindbergh viszont sikeresen landolt Párizs mellett, pont ott, ahová várták, és leszállás előtt még egy tiszteletkörre is futotta az erejéből. Márai ott volt az eufórikus hangulatban ünneplő tömegben, a gépéből kikászálódó pilóta közvetlen közelében. A lapok beszámoltak az amerikai első szavairól, Márai szerint viszont nem mondott semmit, és én hajlamos vagyok neki hinni.

Mire gondolhatott Lindbergh, amikor átrepülte az óceánt? Mire gondolhatott előtte és mire után? És mire gondolhattak azok, akik ott álltak az ünneplő tömegben, vagy olvasták a lapok lelkendező cikkeit? Gondoltak-e mindazokra  a változásokra, amit a repülés fejlődése az elkövetkező időkben előidéz majd? Bizonyára sokan gondoltak ilyesmire, de aligha valószínű, hogy eltalálták, mit hoz a jövő: hogyan rendeződik át a világ gazdasági és politikai térképe, milyen szakmák jelennek meg és tűnnek el, milyen háborúk jönnek, és így tovább. Leginkább arra gondolhattak, hogy New York most ugyanolyan közel kerül Párizshoz, mint mondjuk Bécs. De ez csak a kezdet.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.