Állami SWOT

Úgy látom, szaporodnak a SWOT elemzések a kormányzati előterjesztésekben és tervekben. Ez örvendetes dolog, mert ez egy egyszerű és praktikus módszer, a vállalati stratégiaalkotási gyakorlatból átvéve. Ami az üzletben bevált, miért ne lehetne hasznos az államigazgatásban is?

Szóval SWOT egyre több van. Ugyanakkor ritkán látok szabályszerűen és jól megcsinált, végiggondolt SWOT-ot állami anyagokban. Az erősségekkek (S) és a gyengeségekkel (W) általában nincs módszertani gond, ha az állítások egyébként igazak. Ugyanez már nem mondható el a lehetőségekről (O) és a veszélyekről (T). Egyes veszélyek akár lehetőségek is lehetnek és megfordítva. A lehetőségekhez sokszor a tervezett akciókat írják be, vagy összekeverik ezeket környezeti eseményekkel. Emlékezetem szerint az általános módszertani szabály az, hogy a lehetőségek és a veszélyek egyaránt külső dolgok, környezeti események, trendek, vagyis nem tervezett akciók vagy döntési alternatívák. Ezzel szemben az erősségek és a gyengeségek mindig belsők. Az elemzésnek éppen ez a lényege: a külső O-kat és T-ket vetjük össze a belső S-sekkel és W-kkel.
 
Ezek persze nem kőbe vésett szabályok, mindenki úgy alakítja őket, ahogy akarja, ha egyébként tudja, mit miért csinál.

Nagyobb gond az, hogy gyakran találkozom önmagáért való, befejezetlen SWOT-tal. Az akció lezárul a négy kategóriába tartozó tényezők felsorolásával. Pedig a SWOT igazából akkor válik izgalmassá, amikor elkezdik vizsgálni a keresztkapcsolatokat és stratégiai következtetéseket vonnak le belőlük: ahol valamely erősségünk külső lehetőséggel találkozik, ott támadunk, ahol egy lehetőséget valamilyen gyengeségünk miatt nem tudunk kihasználni, ott gyúrunk és fejlesztünk, ahol veszély is van meg gyengék is vagyunk, onnan sebeinket nyalogatva, sértődött képpel kivonulunk, és így tovább. Ha belegondolunk, a SWOT szerepe a stratégiaalkotás folyamatában az, hogy összegezze és összekapcsolja a környezeti és a belső elemzések eredményeit, majd kaput nyisson a célok és az akciók felé. Ilyen keresztkapcsolatokat viszont csak akkor vizsgálhatunk, ha következetesek vagyunk a kategóriák használatában.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.