Ajax

Ajax-cikk a Newsweek e heti számában. Majdnem átsiklottam fölötte, mert a technológiához egyáltalán nem értek, és mindezidáig azt hittem, hogy az Ajax név két görög hősnek (mindkettő ott volt Trója ostrománál, mindkettő szomorú véget ért, az egyik, ha jól tudom, meg is bolondult, mielőtt a kardjába dőlt), egy futballcsapatnak és egy tisztítószernek van fenntartva.

Aki tudni, akarja, mit tud az Ajax – írja a cikk -, az látogassa meg példul a Google Earth -öt vagy a Housingmaps.com -ot. Az Ajax olyan programok együttese, amelyek lehetővé teszik, hogy webes alkalmazások ugyanolyan simán és élvezetesen működjenek, mint a gépünkön futó programok. Ha erre gondolunk, rögtön elhelyezhetjük az Ajax-jelenséget egy átfogó trendben. Arrról van szó, amit olyan emberek, mint például Larry Ellison (Oracle) már jó ideje jövendölnek: “the network will be the computer”, vagyis az alkalmazások fokozatosan levándorolnak az asztali gépeinkről és átkerülnek mindenféle hálózati szerverekre. Ha szükségünk van rájuk, onnan futtatjuk őket, és az élmény és a teljesítmény ugyanolyan lesz, mintha a saját masinánkon szaladnának.

Ha fellapozom a kis házi archívumot, a sovány “hálózati gép” ötlete valamikor a kilencvenes évek közepére vezethető vissza: akkor többnyire úgy tálalták, mint néhány (többnyire a Microsofttal szemben álló) IT-s kapitány látomását, vízióját. Az esélyek most jobbak, mivel időközben szépen elterjedtek a széles sávú kapcsolatok, bár az asztali gépek sem hagyják magukat: ahelyett, hogy soványodnának, szépen híznak és az áruk is lefelé tart.

Ha kellő magasságból nézzük az egészet, ehhez a trendhez tartozik egy sor más jelenség is, jgy például a “utility computing” koncepciója vagy a “software on demand” mozgalom. De becsatlakoztathatjuk ide az “open source” irányzatot is.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.