A vevő

Tegnap meghallgattam a SZEK őszi tematikus konferenciájának délelőtti előadásait. A vevő volt középpontban, a titokzatos vevő, mindenki álma, aki ráklikkel és megnyitja a pénztárcáját, és abban van is valami, pénzmag, ami nem jól érzi magát bezárva, forogni szeretne.

Milyen lesz a 21. század elejének vevője? Racionális, tájékozott, a technikát ügyesen használó érdekember, aki vásárlás előtt gondosan mérlegel, listáz, összehasonlít, megfontolja minden garas sorsát? Vagy inkább nyájkövető, befolyásolható divatbolond, buta liba, aki éjjel-nappal „követ”, utánoz, másol, reklámszirének hangjára rezdül? Fukar, takarékos aszkéta, vagy inkább életélvező, laza világfi? Önálló egyéniség, lidérces, messze fény, vagy ügyes manipulátorok áldozata, akinek már az ösztönvilágában is gépek kutakodnak? Független személyiség, vagy statisztikai adat, objektum valahol egy adattárházban? Hol, lesz a helye a Maslow-piramisban? Igaz, hogy már valahol a felső fokokon lépeget, ezért különös gonddal kell figyelni lelkének minden rezdülését?

Igen, a vevő, a titokzatos vevő, a fogyasztó, az ellátási láncok végpontja, aki pénzt ön a csövekbe, ami aztán végigáramlik a rendszeren, szétoszlik a közreműködők között.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.