A betyár

A múlt pénteki CEBC konferencián hallottam az egyik előadó szájából azt a történetet, amit a könyvekből már régóta ismerek, de felidézem itt, mert az adott helyzetben érdemes lehet újra átgondolni. A nemzeti érzelmekre való tekintettel magyarosított változatban adom elő.

Egy eldugott kis bakonyi falucskában nagy a szegénység: a házak kopottak, az emberek rongyos ruhában járnak, senkinek sincs egy fillérje se. Egy poros délutánon belép a korcsmába Sobri József, a betyár. Letesz a pultra egy ezres bankót, és arra kéri a korcsmárost, őrizze meg neki, amíg ő meglátogatja a hegy másik oldalán a babáját, bizonyos Répa Rozáliát.

A korcsmáros beteszi a bakót a szekrénybe, de mivel izgága ember, nem sokáig bírja: előveszi, és megrendel egy új kármentőt érte az asztalosnál. Az asztalos megcsinálja, zsebre vágja a bankót, átballag a kovácshoz, új kaput csináltat vele az ezresért. A munka végeztével a kovács elmegy a szabóhoz, és kelengyét vásárol a lányának. Így megy ez házról házra, családról családra. Vándorol a bankó. A sor végén valaki egy nagy vacsorát rendel a korcsmárostól, aki visszakapja az ezrest, és megkönnyebbülve várja Sobri József visszatértét.

A betyár visszajön. Útközben látja, hogy a falu megcsinosodott: itt egy új kapu, ott egy takarosan öltözött leány. Belép a korcsmába, megcsodálja a vadonatúj kármentőt, kéri a pénzt. Megkapja. Vágott kapadohányt teker bele, rágyújt, majd azt mondja a megrökönyödött korcsmárosnak: a bankó hamis volt.

Íme, így állította helyre Sobri József a falu likviditását. Mindazonáltal érdemes elgondolkodni néhány egyéb dolgon is. Például azon, mi lett volna, ha a korcsmáros a szomszéd faluba viszi a bankót egy régi adósságát törleszteni. Vagy az asztalos úgy dönt, hogy ő most a jövőjére gondol, takarékoskodni fog, és bevarrja a bankót a párnacihába. Mi lett volna, ha az asztalos kapu helyett új szerszámokat vásárol a pénzből, a kovács pedig nem kelengyét vesz, hanem új üllőt és fújtatót a régiek mellé, a visszatérő Sobri József pedig két új ezrest hagy a korcsmárosnál, mert megint meg akarja látogatni egyetlen (?) szerelmét, Répa Rozáliát.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.