45

Pár napja Márai Sándor 1945-ös Naplóját olvasgatom esténként. Olvastam már korábban is több változatban, de ez az új kiadás szemlátomást gazdagabb és teljesebb minden eddiginél.

Márait Leányfalun érte a háború. A házban, ahol lakott, az átvonuló oroszok szerelőműhelyt rendeztek be. Az egyik szobában az író élt a családjával, a másikban a Vörös Hadsereg húsz-harminc tagja rendezkedett be. Budán a Mikó utcai lakást szétbombázták, Márai hátizsákban hoz le belőle néhány száz könyvet. Tyúkokat tart, malacot hizlal, közben több könyvön is dolgozik, de egy élmény hatására félreteszi őket és megírja a Felszabadulást. Tudja, érzi: előbb utóbb el kell innen mennie.

Kíváncsi lennék, mi lenne, ha egyszer egy illetékes úgy döntene: a középiskola negyedik osztályában legyen ez a 45-ös napló a kötelező olvasmány. Egyedülálló pillanat a történelemben: ruhaváltás közben pár pillanatig pőrén áll az itthoni világ egy író szeme előtt. Király és koldus egyaránt meztelen. De lehet, hogy a középiskolások nem éretnének belőle semmit. De az is lehet, hogy mindent megértenének.  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.